|
Postat de Adina Kenereş in Lectura
vineri 16 iul. 2010
« Da’ carne franţujii nu mănîncă ? » mi-a zis o doamnă drăguţă care a citit cîteva posturi de bucătărie de pe blog. Ba da, au cîteva milioane de reţete, dar ei în România nu înţeleg de ce sîntem atît de « primitivi, barbari, sălbatici de-a dreptul » cu carnea – asta a zis (în literă !) o franţuzoaică mult trăitoare la noi. Despre ea am crezut că e vegetariană pentru că, de cîte ori ne aşezam împreună într-o cîrciumă din Bucureşti, comanda peşte şi legume, supe şi paste. Dar, cînd într-o zi a ciugulit jambonul uscat din salata mea, am rămas cu gura căscată – şi aşa am aflat că nu apreciază deloc rapida noastră azvîrlire a cărnii pe grătar sau în tigaie şi nicidecum ultrafierberea mîncărurilor « scăzute » la cuptor.
Să fim drepţi, ceva e. Toate bucăţelele de carne fripte în Franţa păţesc oarece înainte de a ajunge pe foc. Nu scapă de « pregătire » nici hălcile, nici copănelele, nici coastele – nici măcar frigăruile. Orice cărnăraie zace mai întîi cel puţin o oră într-o « baie » de al cărei conţinut trebuie să se îmbibe – acesta e trucul cultural care face că bucăturile au parfum, şi deci identitatea unei adevărate reţete. La noi se marinează vînatul şi, uneori, iepurii de casă au parte şi ei de un baiţ – noi credem că tot ce e bun e şi « fraged » şi poate intra urgent la gătit.
Combinaţiile din « băile » cărnii sînt fără număr. Cel mai adesea, viţelul şi porcul stau în ulei (la cel de măsline se adaugă cu rafinament o lingură sau două de ulei din sîmburi de struguri), vin, uneori oleacă de oţet (de regulă, balsamic), agrementate cu piper boabe, foaie de dafin, ierburi, sare. Vaca – mai ales piesele mari – are parte şi de legume (ceapă, usturoi, morcov, pînă şi roşii) atunci cînd se coace la cuptor, stropită cu sosul consistent de zeci de ori şi sucită pînă la ameţeală. Pentru un simplu pui tăiat în bucăţele mici se strică o lămîie (sucul ei adică), mult origano şi ceva sare, precum şi destul ulei : fiecare bucăţică e badijonată şi repictată de cîteva ori înainte de aşezarea în tigaie.
Şi-apoi, « românii nu ştiu să scoată sosul cărnii », se oţăra franţuzoaica. Ba ei ştiu şi au practicat « deglasatul » asta mereu pînă în ’45, după care multe s-au stricat pe-aici şi puţine familii au mai folosit sosierele. La drept vorbind, numai într-un week-end foarte relaxat mai avem vreme să ne ocupăm de « fondul » cratiţei, să strecurăm sosul şi să-i adăugăm năzbîtii aromate, să-l dăm la masă în sosieră, după ce l-am reîncălzit eventual în bain-marie. Ei bine, multe dintre aceste gesturi sînt banalităţi obligatorii pînă şi într-o cuhnie de bistrou de gară în Franţa profundă. Căci la mijloc sînt obişnuinţele seculare – pur şi simplu, împrietenirea cu alimentele e factorul primordial al acelei civilizaţii. Pe scurt, prima grijă a locului e « ce şi cum mîncăm ? ». Abia apoi vin alcovul, banii, alcoolul, copiii, casa, cultura, turismul…
Lasati un comentariu
|
Sunt postate doar comentariile de substanta si la obiect, trimise de persoane cu identitate declarata. Asumati-va opiniile - nu va exprimati despre textele unor persoane reale sub etichete fictive. Nu sunt postate jigniri, trivialitati, injurii, materiale publicitare.
Rosa canina, mai 2019
©Gabriela Cernusca
©Adina Kenereş
Ciobani din Măguri, 1938
Înainte de primăvara 2018
©Bogdan Constantinescu
În soarele deşertului Sonora, în Arizona, cactuşi gigantici (saguaro), opuntia şi verii lor
©Kiki Skagen Munshi
Regina-nopţii din cartier
©Gabriela Cernuşcă
Mierla, 23 martie 2017, fotografie de Denisa Toma
Din grădina Mirunei – vara 2016
Veniţi să luaţi lumină !
Fotografie de Andrei Pandele, 1 mai 2016
Pallady târziu – fotografie din colecţie privată
Trei imagini din cea mai recentă expoziţie a Dalyei Luttwak la Greater Reston Arts Center, « Încolţirea aurului », septembrie 2014
Rădăcini autentice din atelierul artistei – în fundal, lucrarea Cannabis sativa
Vedere din expoziţia « Încolţirea aurului »
Cannabis sativa (detaliu)
Ştefan Luchian, spre sfârşitul vieţii – fotografie rară, 22,5 cm x 17 cm
Picturi de Constantin Pacea
expuse la Muzeul Ţăranului Român (din 9 aprilie până la 18 mai 2014)
Altă lucrare a Dalyei Luttwak
Poison Ivy, 2014 Oţel, circa 8 metri
Kreeger Museum, Washington DC
Casa în care s-a născut Octavian Goga la Răşinari
Alte două lucrări ale Dalyei Luttwak
Hidden, 2009
When Nature Takes Over, 2011
Două lucrări ale Dalyei Luttwak
Rhizophora Mangle (Mangrove), 2010
Flora, Growing Inspirations, 2009
Restaurant în Grădina Botanică Foto arhitect Alexandre Petit
Alexandru Bogdan Piteşti, Din Ohritu
O şezătoare în satul Vălsăneşti Argeş Colecţia Bogdan Vasile, Anticariat Unu
Fotografia Cristinei Nichituş Roncea
Paşte 2013
Mînuind biciul de apă© Andrei Pandele
Albeşti, 23 aprilie 1896, colecţie particulară
Fotografii ale Cristinei Nichituş Roncea
Binecuvântare în Făgăraş
Barză în Apuseni
Valah la începuturile secolului XX
O schiţă şi trei pasteluri de Eugen Mihăescu
Pont-Neuf (esquisse)
Les Vignobles à Bagnols
Le Château de Bagnols
Paysage à Bagnols
Una dintre ultimele lucrări ale lui Carmen Nistorescu : « eu » Vlad Predescu
Vara speranţei noastre
Raţă cu lalele
Melc în ianuarie
Şi deodată, un balon !
Altă lucrare a Eugeniei Ilieş
Alte fotografii de Radu-Petru IliescuApus la CăldăruşaniCanal la apus în Strasbourg
Altă fotografie a lui Lucian MunteanÎntr-o zi toridă de vară, tinerii păstori se scaldă alături de bivoli în rîul Hăşdate, în amonte de Cheile Turzii. Iulie 2005
Fotografii de Radu-Petru Iliescu Apus la OxfordApus cu felinare în StrasbourgVedere din Strasbourg noapteaCatedrală din StrasbourgVedere din parc, noaptea. Bloc părăsit pe George Enescu
Alte fotografii ale lui Lucian MunteanOdihnăŢăranii din Apuseni încă îşi lucrează pămîntul în mod tradiţional. Cîmp cu maciDobrogea – culoarea primăveriiFotografie făcută în Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca în 1997
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Cui nu-i plac fotografiile lui Lucian Muntean ?« Amintiri dintr-o altă primăvară » Cluj-Napoca, 2004 Reflexie în fereastră, Biserica Sf. Mihail, Cluj-Napoca, România, 2002Fereastra este acel loc special, care desparte intimitatea de infinit. « Blondele » : Florina, pisica şi iapa Doina – trei blonde, la Rogojel, un sat izolat de munte, din Apuseni
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Pictura Eugeniei Ilieş
Cu talent şi umor, tînăra graficiană din Tîrgu Mureş a ilustrat deja o seamă de cărţi şi reviste pentru copii. Puţini ştiu însă cît de vie e pictura ei.
Ce mai pictează Cristi Gaşpar ?
Pictura lui Carmen Nistorescu
Pentru că, înainte de a face ilustraţie, a făcut – şi face tot timpul – pictură.
Inimă albastră, tehnică mixtă pe pînză (seria nouă)
Miere, tehnică mixtă pe pînză (seria mai veche)
script type="text/javascript">var gaJsHost =(("https:"==document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
|