|
Postat de Adina Kenereş in Lectura
luni 25 oct. 2010
Burgunzii ştiu multe despre vin, inclusiv cum îl pot folosi la gătit. Nu vor strica deci pe o cratiţă vinuri din soiuri nobile, producţii foarte îngrijite şi scumpe, care-s mîndria regiunii. Vor folosi deci un roşu oarecare, cel mai frecvent unul ieşit din gamay – un soi mijlociu, dar corpolent – şi îmbogăţit cu puţin pinot noir. Pot face şi românii acelaşi lucru cu un oarecare roşu local atunci cînd vor să imite (prea) celebrul bœf bourguignon.
E o reţetă simplă, care mizează pe 1,5 kg de rasol sau spată de vacă. Mai e nevoie de două cepe şi de 2-3 felii zdravene de costiţă, precum şi de ceea ce francezii numesc mirepoix. « Minunea » asta nu e altceva decît mica bază aromatică a ciorbelor noastre : ceapă tăiată mărunt, morcov şi ţelină tăiate cubuleţe, totul amestecat şi gata de saltul în ulei încins.
Cepele tăiate felii şi costiţa tăiată cubuleţe se pun pe foc într-o cratiţă încăpătoare, cu puţin ulei. Le urmează amestecul parfumat. Carnea de vacă, tăiată în cuburi generoase, vine pe deasupra şi se lasă un pic la dunstuit. Totul se înmoaie cu cca 750 ml de vin roşu. Săraţi şi piperaţi după gust, adăugaţi dafin şi cimbru, şi lăsaţi să fiarbă încetişor cam două ore şi jumătate.
În final, legaţi sosul cu unt şi făină. Operaţiunea e ceva mai delicată, dar merită oboseala. O lingură şi jumătate de unt sau două şi două sau trei de făină se lucrează între degete pînă se obţine o pastă destul de omogenă (botezată la ea acasă beurre manié, adică tocmai « unt manevrat cu mîna »). Pasta asta se pune în sos şi se amestecă pînă se răspîndeşte uniform. Trebuie să şi fiarbă puţin, ca rîntaşul, aşa încît să dispară izul de făină, iar sosul îngroşat să lucească uşor.
Porţia de bœf bourguignon care aterizează în fiecare farfurie trebuie să fie însoţită de 2-3 cartofi fierţi în apă cu sare. Spectacolul e plăcut la vedere şi entuziasmant la nas : cartofii gălbui aburind şi « tocăniţa » roşie în care zac arată ca un remediu la frigul de afară şi miroase ca un scut vag alcoolizat împotriva depresiei…
Lasati un comentariu
|
Sunt postate doar comentariile de substanta si la obiect, trimise de persoane cu identitate declarata. Asumati-va opiniile - nu va exprimati despre textele unor persoane reale sub etichete fictive. Nu sunt postate jigniri, trivialitati, injurii, materiale publicitare.
Rosa canina, mai 2019
©Gabriela Cernusca
©Adina Kenereş
Ciobani din Măguri, 1938
Înainte de primăvara 2018
©Bogdan Constantinescu
În soarele deşertului Sonora, în Arizona, cactuşi gigantici (saguaro), opuntia şi verii lor
©Kiki Skagen Munshi
Regina-nopţii din cartier
©Gabriela Cernuşcă
Mierla, 23 martie 2017, fotografie de Denisa Toma
Din grădina Mirunei – vara 2016
Veniţi să luaţi lumină !
Fotografie de Andrei Pandele, 1 mai 2016
Pallady târziu – fotografie din colecţie privată
Trei imagini din cea mai recentă expoziţie a Dalyei Luttwak la Greater Reston Arts Center, « Încolţirea aurului », septembrie 2014
Rădăcini autentice din atelierul artistei – în fundal, lucrarea Cannabis sativa
Vedere din expoziţia « Încolţirea aurului »
Cannabis sativa (detaliu)
Ştefan Luchian, spre sfârşitul vieţii – fotografie rară, 22,5 cm x 17 cm
Picturi de Constantin Pacea
expuse la Muzeul Ţăranului Român (din 9 aprilie până la 18 mai 2014)
Altă lucrare a Dalyei Luttwak
Poison Ivy, 2014 Oţel, circa 8 metri
Kreeger Museum, Washington DC
Casa în care s-a născut Octavian Goga la Răşinari
Alte două lucrări ale Dalyei Luttwak
Hidden, 2009
When Nature Takes Over, 2011
Două lucrări ale Dalyei Luttwak
Rhizophora Mangle (Mangrove), 2010
Flora, Growing Inspirations, 2009
Restaurant în Grădina Botanică Foto arhitect Alexandre Petit
Alexandru Bogdan Piteşti, Din Ohritu
O şezătoare în satul Vălsăneşti Argeş Colecţia Bogdan Vasile, Anticariat Unu
Fotografia Cristinei Nichituş Roncea
Paşte 2013
Mînuind biciul de apă© Andrei Pandele
Albeşti, 23 aprilie 1896, colecţie particulară
Fotografii ale Cristinei Nichituş Roncea
Binecuvântare în Făgăraş
Barză în Apuseni
Valah la începuturile secolului XX
O schiţă şi trei pasteluri de Eugen Mihăescu
Pont-Neuf (esquisse)
Les Vignobles à Bagnols
Le Château de Bagnols
Paysage à Bagnols
Una dintre ultimele lucrări ale lui Carmen Nistorescu : « eu » Vlad Predescu
Vara speranţei noastre
Raţă cu lalele
Melc în ianuarie
Şi deodată, un balon !
Altă lucrare a Eugeniei Ilieş
Alte fotografii de Radu-Petru IliescuApus la CăldăruşaniCanal la apus în Strasbourg
Altă fotografie a lui Lucian MunteanÎntr-o zi toridă de vară, tinerii păstori se scaldă alături de bivoli în rîul Hăşdate, în amonte de Cheile Turzii. Iulie 2005
Fotografii de Radu-Petru Iliescu Apus la OxfordApus cu felinare în StrasbourgVedere din Strasbourg noapteaCatedrală din StrasbourgVedere din parc, noaptea. Bloc părăsit pe George Enescu
Alte fotografii ale lui Lucian MunteanOdihnăŢăranii din Apuseni încă îşi lucrează pămîntul în mod tradiţional. Cîmp cu maciDobrogea – culoarea primăveriiFotografie făcută în Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca în 1997
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Cui nu-i plac fotografiile lui Lucian Muntean ?« Amintiri dintr-o altă primăvară » Cluj-Napoca, 2004 Reflexie în fereastră, Biserica Sf. Mihail, Cluj-Napoca, România, 2002Fereastra este acel loc special, care desparte intimitatea de infinit. « Blondele » : Florina, pisica şi iapa Doina – trei blonde, la Rogojel, un sat izolat de munte, din Apuseni
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Pictura Eugeniei Ilieş
Cu talent şi umor, tînăra graficiană din Tîrgu Mureş a ilustrat deja o seamă de cărţi şi reviste pentru copii. Puţini ştiu însă cît de vie e pictura ei.
Ce mai pictează Cristi Gaşpar ?
Pictura lui Carmen Nistorescu
Pentru că, înainte de a face ilustraţie, a făcut – şi face tot timpul – pictură.
Inimă albastră, tehnică mixtă pe pînză (seria nouă)
Miere, tehnică mixtă pe pînză (seria mai veche)
script type="text/javascript">var gaJsHost =(("https:"==document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
|