|
Postat de Adina Kenereş in Lectura
joi 14 apr. 2011
Ca un făcut, în ultimele zile – şi nu în ultimii ani ! –, cîţiva amici s-au mirat grozav de ce mă auzeau spunînd despre « francezi la masă », şi spuneam cîte ceva pentru că ei erau cei ce se minunau de ce « păţiseră ». E clar, nu ?! Ca să fim, totuşi, clari : am descoperit că mulţi români nu ştiu că obiceiurile lor alimentare nu sînt universale şi nu ştiu nici măcar că acelea cu care se întîlnesc în Franţa sînt, la rîndul lor, locale ! Iată cîteva cazuri flagrante de gravă stupoare :
1. Salata verde. Nefericita nu se serveşte dimpreună cu felul doi, de rezistenţă, ci… după. Pur şi simplu, se mănîncă separat. Da, goală sau cîte un mic boţ de pîine. Iar pe boţ se şi pune uneori o urmă de… unt.
2. Vinegreta. Sosul salatei e compus la noi din sare, ulei şi oţet. Vinegreta (de la vinaigre, « oţet ») franceză cuprinde şi muştar. E, adică, obligatoriu, nu opţional. De unde şi gustul mai pişcos al sosului.
3. Salata de crudităţi. La aperitive, în meniurile bistrourilor şi restaurantelor franceze, se găsesc multe lucruri, iar unii, mai şmecheri, cred că-şi pot potoli foamea cu ele. Nici gînd ! E vorba chiar de 2-3 linguri din « ceva » menit să deschidă apetitul, nu mai mult. Iar ceea ce se cheamă « salată de crudităţi » conţine, în 9 cazuri din 10, 80 % morcov ras. Ghinion ! La fel, « salata de heringi » de la capitolul de aperitive conţine 3-4 bucăţele mici de hering şi echivalentul unui cartof fiert tăiat felii, asezonat cu ceapă tăiată peştişori şi ulei aromat. Punct.
4. Ridichi. Şoc total : la masă se aduc ridichi, unt şi sare. Adică ei nu le rod ca noi sau ca iepurii, ci le crestează o fantă, pun unt în ea şi tăvălesc locul gras în sare, după care chiar muşcă. Şi nu fac niciodată altfel, convinşi şi ei că aşa se mănîncă ridichile pe tot globul…
5. Clătite. Da, dar ele nu sînt doar desertul pe care-l ştim cu toţii. În clătita gata făcută oamenii pun şuncă, brînză, ou etc. O împăturesc în tigaie sau nu, o acoperă cu o alta sau nu (arareori o rulează) şi o consumă ca pe un fel deplin de mîncare. Umpluturile cu ciuperci, cu brînză sărată, mărar şi smîntînă nu sînt de prin nordul Europei, ci de prin sudul ei, unde, de altfel, clătita devine un rulou foarte săţios. De fapt, cele mai bune clătite austere, din Nord, nu sînt făcute cu făină albă, ci cu una neagră, integrală, dintr-un anume grîu, deloc comun, iar gustul lor nu seamănă deloc cu acela de « pufos, fin, subţire » cu care sîntem noi obişnuiţi.
A, era să uit ! Salata verde înseamnă un întreg ritual, nu e vreo banalitate. Nici un francez care se respectă nu suportă ca ea să rămînă udă după ce a fost spălată sub jet de apă. Şi atunci o pune într-o maşină hazlie care… o usucă ! Da, da, într-un soi de tambur cu palete interne, biata salată e răsucită graţie unei manivele exterioare, pînă cînd e stoarsă din ea ultima picăturică de apă. Secată în acest fel, ajunge direct în bol – nu se taie mărunt, asta ar fi o crimă ! – şi acolo aşteaptă să fie răsucită cu linguri aproape plate sau plate de lemn ca să se îmbibe de vinegretă.
Dacă mai văd mari mirări, mai semnalez banalităţi.
Lasati un comentariu
|
Sunt postate doar comentariile de substanta si la obiect, trimise de persoane cu identitate declarata. Asumati-va opiniile - nu va exprimati despre textele unor persoane reale sub etichete fictive. Nu sunt postate jigniri, trivialitati, injurii, materiale publicitare.
Rosa canina, mai 2019
©Gabriela Cernusca
©Adina Kenereş
Ciobani din Măguri, 1938
Înainte de primăvara 2018
©Bogdan Constantinescu
În soarele deşertului Sonora, în Arizona, cactuşi gigantici (saguaro), opuntia şi verii lor
©Kiki Skagen Munshi
Regina-nopţii din cartier
©Gabriela Cernuşcă
Mierla, 23 martie 2017, fotografie de Denisa Toma
Din grădina Mirunei – vara 2016
Veniţi să luaţi lumină !
Fotografie de Andrei Pandele, 1 mai 2016
Pallady târziu – fotografie din colecţie privată
Trei imagini din cea mai recentă expoziţie a Dalyei Luttwak la Greater Reston Arts Center, « Încolţirea aurului », septembrie 2014
Rădăcini autentice din atelierul artistei – în fundal, lucrarea Cannabis sativa
Vedere din expoziţia « Încolţirea aurului »
Cannabis sativa (detaliu)
Ştefan Luchian, spre sfârşitul vieţii – fotografie rară, 22,5 cm x 17 cm
Picturi de Constantin Pacea
expuse la Muzeul Ţăranului Român (din 9 aprilie până la 18 mai 2014)
Altă lucrare a Dalyei Luttwak
Poison Ivy, 2014 Oţel, circa 8 metri
Kreeger Museum, Washington DC
Casa în care s-a născut Octavian Goga la Răşinari
Alte două lucrări ale Dalyei Luttwak
Hidden, 2009
When Nature Takes Over, 2011
Două lucrări ale Dalyei Luttwak
Rhizophora Mangle (Mangrove), 2010
Flora, Growing Inspirations, 2009
Restaurant în Grădina Botanică Foto arhitect Alexandre Petit
Alexandru Bogdan Piteşti, Din Ohritu
O şezătoare în satul Vălsăneşti Argeş Colecţia Bogdan Vasile, Anticariat Unu
Fotografia Cristinei Nichituş Roncea
Paşte 2013
Mînuind biciul de apă© Andrei Pandele
Albeşti, 23 aprilie 1896, colecţie particulară
Fotografii ale Cristinei Nichituş Roncea
Binecuvântare în Făgăraş
Barză în Apuseni
Valah la începuturile secolului XX
O schiţă şi trei pasteluri de Eugen Mihăescu
Pont-Neuf (esquisse)
Les Vignobles à Bagnols
Le Château de Bagnols
Paysage à Bagnols
Una dintre ultimele lucrări ale lui Carmen Nistorescu : « eu » Vlad Predescu
Vara speranţei noastre
Raţă cu lalele
Melc în ianuarie
Şi deodată, un balon !
Altă lucrare a Eugeniei Ilieş
Alte fotografii de Radu-Petru IliescuApus la CăldăruşaniCanal la apus în Strasbourg
Altă fotografie a lui Lucian MunteanÎntr-o zi toridă de vară, tinerii păstori se scaldă alături de bivoli în rîul Hăşdate, în amonte de Cheile Turzii. Iulie 2005
Fotografii de Radu-Petru Iliescu Apus la OxfordApus cu felinare în StrasbourgVedere din Strasbourg noapteaCatedrală din StrasbourgVedere din parc, noaptea. Bloc părăsit pe George Enescu
Alte fotografii ale lui Lucian MunteanOdihnăŢăranii din Apuseni încă îşi lucrează pămîntul în mod tradiţional. Cîmp cu maciDobrogea – culoarea primăveriiFotografie făcută în Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca în 1997
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Cui nu-i plac fotografiile lui Lucian Muntean ?« Amintiri dintr-o altă primăvară » Cluj-Napoca, 2004 Reflexie în fereastră, Biserica Sf. Mihail, Cluj-Napoca, România, 2002Fereastra este acel loc special, care desparte intimitatea de infinit. « Blondele » : Florina, pisica şi iapa Doina – trei blonde, la Rogojel, un sat izolat de munte, din Apuseni
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Pictura Eugeniei Ilieş
Cu talent şi umor, tînăra graficiană din Tîrgu Mureş a ilustrat deja o seamă de cărţi şi reviste pentru copii. Puţini ştiu însă cît de vie e pictura ei.
Ce mai pictează Cristi Gaşpar ?
Pictura lui Carmen Nistorescu
Pentru că, înainte de a face ilustraţie, a făcut – şi face tot timpul – pictură.
Inimă albastră, tehnică mixtă pe pînză (seria nouă)
Miere, tehnică mixtă pe pînză (seria mai veche)
script type="text/javascript">var gaJsHost =(("https:"==document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
|