Câţi români sunt în Italia, Spania etc. ?

vineri 10 aug. 2012

« Toate informațiile disponibile din surse naționale și internaționale asupra imensei migrații pentru muncă a românilor vehiculau o dimensiune de 2-3 milioane persoane. Chiar dacă nu sunt disponibile date complete sau aproape complete asupra numărului de români aflați la muncă în străinătate pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, informații parțiale din surse autorizate converg spre un număr aflat între 2 și 3 milioane. După datele publicate de Institutul Național de Statistică al Italiei în septembrie 2011, numărul de români rezidenți în Italia la începutul anului 2011 era de 969 mii (ISTAT, 2011). Pentru același moment, Ministerul Muncii și al Imigrației din Spania menționează cifra de 842 mii români cu reședința în Spania (Ministerio de Trabajo e Inmigración, 2011). Cele două cifre duc – doar ele – la 1811 mii români având reședința în Italia și Spania (înscriși în registre administrative). Este foarte probabil ca la aceste cifre să se adauge un număr de români aflați în cele două țări fără să fie înregistrați și fără să apară în statisticile oficiale, ceea ce ar însemna în jur de 2 milioane persoane. Dacă adăugăm cifrele referitoare la românii aflați în alte țări reprezentând destinații importante ale migranților români – Germania, Franța, Grecia, Austria și chiar Ungaria –, numărul total depășește 2,5 milioane.

Recensământul din octombrie 2011 ne-a arătat o populație stabilă de 19043 mii locuitori și, dacă vom compara această cifră cu cea de la recensământul din anul 2002 (21681 mii), vom vedea că reculul este de 2638 mii locuitori. Numai că acest recul provine atât din migrație, cât și din scăderea naturală a populației, iar descompunerea în cele două componente duce la următoarele contribuții : 424 mii este scădere naturală și 2214 mii reprezintă migrație externă negativă, această din urmă valoare înscriindu-se în plaja deja amintită, luând în considerare și o mișcare de retur în ultimii ani, mişcare provocată de criza economică și financiară din țările în care se află cei mai mulți migranți. Cifra pe care ne-o oferă recensământul asupra românilor plecați în străinătate pentru o perioadă de cel puțin 12 luni este de numai 910 mii, ceea ce înseamnă că 1,3 milioane dintre cei plecați nu au fost înregistrați în gospodării fie pentru că nu a avut cine să-i furnizeze informații recenzorului, fie pentru că locuințele respective nu au fost vizitate de recenzori. Neavând o înregistrare fiabilă a migrației externe la recensământ ori o altă sursă credibilă, singura posibilitate de a estima această componentă devenită majoră în evoluția populației României este cea a balanței pe care am folosit‑o, cunoscută sub denumirea de „ecuația de estimare a populației“ (population estimating equation), cu toate riscurile pe care o astfel de abordare le poate genera. În această privire generală asupra numărului populației, nu este luată în considerare posibila nerecenzare a unui procentaj din populație (stabilă sau compusă din persoane plecate). »

Din volumul lui Vasile Gheţău – Drama noastră demografică. Populaţia României la recensământul din octombrie 2011, Reprofesionalizarea României IV / IPID, Editura Compania, Bucureşti, 2012, pp. 10-11

Lasati un comentariu

Comentariu