Guvernul fără cap

luni 26 aug. 2013

Petru Romoşan

Aţi văzut vreodată o găină sau un cocoş alergînd încă prin bătătură cîţiva metri deşi capul i-a fost retezat de o ţărancă fără sentiment cu un topor mai ascuţit sau mai bont ? Un guvern compus majoritar dintr-o specie nouă de utecişti (TSD – Tineretul Social Democrat), fără un trecut prea pătat dar şi inconsistenţi şi, aparent, atît pentru ei, cît şi pentru ţară,  fără vreun viitor – iată adevărata noutate a executivului Ponta.
O primă încercare suprarealistă asemănătoare s-a făcut cu avortatul guvern Mihai Răzvan Ungureanu, cînd au fost înlăturaţi toţi titularii şi avansaţi în prima linie dublurile, rezervele. Ca într-un meci de fotbal fără miză. Sau ca într-un meci de antrenament. Ceva nemaivăzut. Noul prim-ministru, care pe cît e de guraliv, pe atît e de lipsit de identitate şi de substanţă, şi-a făcut o echipă asemenea lui : juniori din TSD fără experienţă guvernamentală, fără viziune, dar arivişti pe sec pînă la capăt, amintind flagrant de tînăra gardă sovietică sau de tînăra generaţie fascistă (toate conceptele exaltînd tinereţea, se ştie, ţin de extremisme, iar nu de democraţie). Atîta doar că noii arivişti vor bani, şi încă mulţi, vacanţe la Miami, maşini puternice şi dese apariţii la televizor. Indivizi şterşi, fără realizări în urmă, dar avînd avantajul evident al tinereţii roz-bombon. Unii profesori universitari din vechea gardă, plagiatori sau incompatibili, au fost repede înlăturaţi din noua echipă şi cu ajutorul neprecupeţit al preşedintelui coabitant. Au rămas, în ceea ce priveşte PSD-ul, doar cîţiva maturi fără relief, ca Mircea Duşa sau Constantin Niţă. PNL-ul, după înlocuirea surprinzătoare a lui Tăriceanu cu Antonescu, deşi Tăriceanu avea la activ patru ani de conducere a guvernului, a venit şi el cu o garnitură corespunzătoare de no-name sau neica-nimeni – echipa multvorbitorului (aici se potriveşte cu Ponta şi poate de aceea s-au înţeles pînă acum destul de bine) Crin Antonescu este compusă aproape în totalitate din activişti de rezervă, ca şi aceea a lui Ponta, deşi cele două partide au istorii diferite.
Românii au rămas o vreme ca la dentist : cine sînt băieţii ăştia bine hrăniţi şi foarte anonimi ? Dar acelaşi lucru l-a încercat şi Traian Băsescu în PDL, partidul care l-a făcut preşedinte, adică înlăturarea completă a gărzii vechi, împreună cu care a prădat România atîţia ani, şi înlocuirea acesteia cu arivişii fără prea multă biografie din generaţia următoare. O echipă fără urme la CNSAS, fără declaraţii de avere prea încărcate, fără ANI şi fără DNA. Dar n-a reuşit. Vasile Blaga i-a opus o neaşteptată rezistenţă şi trompeţica Elena Udrea (născută, ca Minerva, din capul lui Zeus) a rămas cu buzele umflate. Cel puţin deocamdată.
Este vreun pilot în avionul guvernului ? Pentru că nici Victor Ponta şi nici miniştrii lui imberbi nu par să fi urmat, nici la zi, nici la seral sau fără frecvenţă, cursuri de guvernare şi nici măcar de management. Şi deci cine e Păpuşarul-Şef din spatele lui Băsescu şi Ponta, pentru că nici unul şi nici celălat nu lasă deloc impresia că urmăresc vreun program pentru România ? UE, FMI sau, Doamne fereşte, vreun serviciu secret străin au preluat deja frîiele guvernării în România ?
Discuţiile penibile, cacofonia din jurul numirii lui Nini Săpunaru la ministerul Transporturilor, după eliminarea cu strigături a corpurilor străine Relu Fenechiu şi Ovidiu Silaghi, pun USL şi guvernul Ponta într-o lumină nouă şi deloc avantajoasă. Crin Antonescu coabitează, într-adevăr, mai puţin decît Victor Ponta şi nu pare să fi înţeles că trebuie să propună un tînăr necunoscut şi executant docil. Vremea afacerilor pentru partid pare să fi trecut, dar Crin Antonescu nu a fost informat la timp.
Guvernul foarte tînărului şi de tot neexperimentatului Victor Ponta pare croit numai pentru băieţandri fără trecut şi pentru o Românie fără viitor. Tot ce strică modelul teoretic conceput într-un birou din nu ştiu care capitală străină e înlăturat cu violenţă. Sînt chemate imediat serviciile de salubritate CNSAS, ANI, DNA şi chiar Curtea Constituţională dacă e nevoie, iar pretendentul nepotrivit riscă şi puşcăria. Apare evident faptul că România nu mai e condusă din România. Privatizări aberante şi împotriva interesului public, Roşia Montană, gazele de şist, împroprietărirea frauduloasă în Transilvania şi cam peste tot , insolvenţe misterioase, cu adresă, facilităţi bancare nemaivăzute, compromiterea sistematică a justiţiei – toate nenorocirile au cale liberă. Coabitarea Băsescu-Ponta pare pusă complet în slujba unor interese străine, obscure şi dintre cele mai periculoase. Obrăzniciile lui Victor Ponta şi umorul său de proastă calitate (amintind de cel al mentorului său, Adrian Năstase), în combinaţie cu grosolăniile, manevrele securistice şi prelegerile cu totul nepotrivite pe teme de drept ale fostului marinar, nu fac o guvernare într-un moment de mare dificultate pentru ţară. România seamănă cu o găină fără cap săltînd bezmetic în toate direcţiile. Un guvern fără cap şi o ţară fără guvern.

Lasati un comentariu

Comentariu