Acum, cînd se desfiinţează televiziunile de ştiri

luni 7 oct. 2013

Petru Romoşan

Crin Antonescu se visează preşedintele României, dar, de la alegerile legislative încoace, îşi minte electoratul în faţă fără încetare. Înainte şi în timpul alegerilor, Mona Pivniceru şi Andrei Marga erau ministrul Justiţiei şi, respectiv, preşedintele ICR. Astăzi, după votul care i-a oferit lui Victor Ponta (asociatul lui Crin Antonescu, prietenul pînă la moarte) un al doilea mandat de prim-ministru, ministrul Justiţiei se cheamă Robert Cazanciuc, coleg şi cumva rudenie cu arivistul cu dinţi lungi Ponta, iar preşedintele ICR e anonimul (în cel mai bun caz) Lilian Zamfiroiu. Amîndouă posturile le aparţineau înainte de alegeri liberalilor lui Crin Antonescu. Au fost cedate unei marionete, om de paie, de aparat (Cazanciuc), şi unei non-personalităţi propulsată foarte probabil de SIE (Zamfiroiu). Şi-a minţit sau nu electoratul eternul prezidenţiabil Antonescu Crin ? L-a păcălit cu figuri creditabile de care s-a debarasat la primul colţ
Tot înainte de alegeri, Sorin Roşca Stănescu, ziarist celebru şi un foarte bun cunoscător al mecanismelor puterii, plus un adversar redutabil al preşedintelui Băsescu, îi era consilier prestigios vorbăreţului prezidenţiabil. Umoral şi hipersensibil, Antonescu l-a înlăturat pe Roşca Stănescu nu demult pentru delict de opinie. Şi cu ţîpurituri isterice în plus. Pentru că Antonescu exclamă patetic la orice. Asta, desigur, pentru că alegerile trecuseră şi noul Napoloen începuse să gîndească singur. Ce încredere poţi să mai investeşti într-un personaj care n-a dovedit, concret şi măsurabil, niciodată nimic, dar care se zbate frenetic doar pentru carieră ? Luna petrecută la Cotroceni a lămurit definitiv multă lume în privinţa vacuităţii lui Crin Antonescu. Ce om cu judecată îl va mai vota pe cunoscutul televizionist (contorsionist) ?

Lilian Zamfiroiu a fost numit într-un post mai important decît cel de ministru al Culturii, date fiind bugetul ICR şi vizibilitatea instituţiei. Preşedintele ICR e, de fapt, un ministru al Culturii bis sau chiar un ministru de Externe bis. Dar ce legătură are Zamfiroiu cu cultura ? Dar cu serviciile ? Zamfiroiu era secundul lui Nicolae Manolescu la UNESCO, un fel de gardă de corp, şi a fost pus cu mîna de nu se ştie cine, prin intermediul lui Victor Ponta, Ilie Sîrbu (şeful grupului parlamentar PSD), Georgică Severin, fost ziarist la New York Times of Cîmpina, judeţul Prahova. ICR a devenit astfel a doua agenţie de voiaj în străinătate, după MAE, pentru prim-ministrul Ponta. Dar cum a ajuns cultura română pe mîna unui dublu plagiator, a lui Ilie Sîrbu (popă răspopit pe la Geneva pe vremea lui Ceauşescu şi  a studiilor actualului patriarh Daniel), şi a neantului cultural Georgică Severin ?

Mona Pivniceru a procedat înţelept cînd a fost strînsă cu uşa de cei trei coabitanţi (Antonescu fiind al treilea), alegînd să abandoneze ministerul pentru un post la Curtea Constituţională. Şase luni într-un guvern interimar Ponta, guvern care a pregătit legislativele, i-au fost de-ajuns ca să înţeleagă în ce lume infracţională a intrat din neştiinţă şi bună-credinţă. A plecat în viteză şi a procedat sănătos, dar i-a dezamăgit pe mulţi.
Iată însă că lumea infracţională şi teribil de toxică în care trăim dă totuşi semne surprinzătoare de clarificare. De la Dan Voiculescu şi echipa sa de « business » se aşteaptă recuperarea a 60 de milioane de euro. E un detaliu mult mai important decît cei cinci ani de puşcărie cu executare cu care a fost premiat. Banii aceştia vor fi foarte utili unui buget prin care începe să fluiere vîntul. DIICOT (crima organizată) a pus sechestru pe o parte din averea lui Adriean Videanu. Tot vreo 60 de milioane de euro. Varujan Vosganian (în acelaşi dosar cu Videanu), încă ministru al Economiei, numit de Crin Antonescu, pare să aibă bani să-şi cumpere un premiu Nobel pentru literatură (nu pentru economie). Crede, probabil, că astfel va scăpa de aceeaşi soartă cu cea a lui Adriean Videanu, care se anunţă sumbră.
Despre Victor Ponta nu ne ajunge spaţiul să povestim. Ne îneacă stupoarea la amatorismul şi obrăzniciile, penale sau doar inepte, cu care ne bombardează zilnic. Dar « cîrlanul » lui Năstase, Iliescu, Sîrbu, Maior, Ghiţă nu-i lipsit de curaj sau de iresponsabilitate. Încearcă să-l depăşească şi pe Băsescu în tentativa de închidere a Realităţii TV. E adevărat că are un precedent care a trecut aproape neobservat : a închis OTV-ul lui Dan Diaconescu şi otevizarea s-a mutat hocus-pocus la România TV a « prietenului » Ghiţă. Proiectul demolării instituţiilor de presă, între care Realitatea şi Antenele, e mai vechi. Stă mărturie o interpelare a senatorului Valer Marian intitulată „Cenzura presei prin SRI, DGPI, DGA şi ANAF” din 15 decembrie 2011, adresată ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, şi directorului Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior. Senatorul Valer Marian a dat publicităţii în această interpelare un document provenit de la lucrători din serviciile de informaţii. Cităm incredibilul :
« Începînd cu luna aprilie 2010 la nivelul serviciilor de informaţii şi ANAF s-a creat un grup de lucru, în cadrul unei operaţiuni comune fără precedent, cu scopul de monitorizare a mass-media din România. Serviciul Român de Informaţii (SRI), Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) au demarat împreună cu ANAF acţiuni de identificare a „vulnerabilităţii” din punct de vedere financiar – contabil a instituţiilor de presă centrale şi locale. Vulnerabilităţile au în vedere identificarea acelor elemente de natură financiară ce ar putea fi folosite la momentul oportun, ca factor de presiune, pentru a determina repoziţionarea respectivelor publicaţii din punct de vedere al susţinerii politice.
În această acţiune, SRI, DGIPI şi DGA s-au implicat activ cu rol de documentare şi culegere a informaţiilor, informaţii ce au fost livrate apoi ANAF. Prin acest mod de operare s-a urmărit acoperirea din punct de vedere legal a informaţiilor obţinute de servicii privind activităţile economice ale societăţilor din domeniul mass-media. Pînă la nivelul lunii august 2011, din colaborarea celor trei servicii de informaţii s-a reuşit realizarea a circa 60 de dosare informative avînd drept subiect diverse instituţii mass-media private. Ultima fază a acestor operaţiuni – adică obligarea mass-media de a se reorienta în perspectiva campaniilor electorale din 2012 – ar urma să fie pusă în practică începînd din decembrie 2011 prin intermediul structurilor centrale şi locale ale ANAF, dar şi cu sprijinul procurorilor DNA şi DIICOT. Deja o parte din dosarele instrumentate de ANAF cu ajutorul datelor furnizate de serviciile de informaţii au fost direcţionate către DIICOT şi DNA cu titlul de informări. »
Se dă şi lista celor vizaţi. E aproape toată lumea acolo ! Cotidianul.ro e în primele rînduri. Adrian Năstase, la vremea lui, a făcut operă de precursor, ocupîndu-se de lichidarea distribuţiei de presă şi de administrarea partizană a publicităţii de la firmele de stat sau controlate către media. Foarte probabil, în spatele lui se găseau aceleaşi structuri.
În ce fel de lume trăim ? Noi pe cine votăm cînd votam USL sau PDL ? De ce să-i mai votăm pe Crin Antonescu, Victor Ponta sau Vasile Blaga ? Mai bine ne mai gîndim… Pînă atunci ne guverneză oricum SRI, DGPI, DGA, ANAF şi Traian Băsescu, cu consilierii lui, Iulian Fota şi Iulian Chifu, başca democratica Mişcare Populară.

Lasati un comentariu

Comentariu