Trompeta, trombonul şi noul USL

marți 22 oct. 2013

Petru Romoşan

După mai puţin de un an de la alegeri, lucrurile se văd cu totul altfel pe scena publică românească. Asta după ce un individ fără un CV adecvat (sau cu un CV penal – vezi România penală de Valer Marian), necopt, incompetent, agresiv şi palavragiu, parcă iresponsabil a devenit un fel de al doilea dictator într-o ureche al României. Nu ne era de ajuns unul pe care îl îndurăm de nouă ani ! Şi nu a venit singur. Ca în Ţiganiada lui Budai Deleanu, a venit înconjurat de o echipă de bombonei (de la Bombonelul Adrian), promovaţi pe bandă rulantă în ultimii zece ani de deja multipenalul Adrian Năstase : Corlăţean, Bănicioiu, Şova, Costoiu, Pricopie, Plumb, Cazanciuc. Un fel de trupă a lui Papuc : amatori, incompetenţi dar puşi pe… « guvernat ». Şi cu toţi aceştia sprijiniţi de alţii ca ei – George Maior, Sebastian Ghiţă, Laura Codruţa Kövesi – şi câţi alţii încă nedezvoltaţi, fabricaţi de aceleaşi laboratoare eterne şi fascinante.
Asociatul lui Victor Ponta, inconsistentul, gargaragiul televizat, Crin Antonescu, numit de cineva « Bidonul gol », are vina de a fi sacrificat bruma de respectabilitate, patina istorică pe care le avea PNL ca să-l ajute pe puţintelul lider PSD să preia o bună parte a puterii (cealaltă parte e încă pentru o vreme la Traian Băsescu). E o vină suficient de mare ca Antonescu să nu ajungă nici măcar în turul doi al prezidenţialelor. Poate deja să se înscrie în PSD, cu toată trupa lui de yesmeni şi penali (Fenechiu, Silaghi, Vosganian). Pentru că şi el a venit tot cu o echipă obedientă de tineret şi rezerve, pusă şi ea năprasnic pe… « guvernat ». Spre deosebire de PNŢCD, PNL a supravieţuit tranziţiei, dar a devenit un PSD de mâna a doua, un PSD bis – ăsta a fost preţul.
Vechiul USL, compus din PSD + PNL + Antene, mai ales Antena 3 (PC) şi multe servicii speciale, interlopi şi bişniţari de toate calibrele, a explodat la nici un an de la alegeri. Susţinătorii săi se împuţinează cu fiecare zi şi cu fiecare decizie aberantă. Nu mai rămân decât « ciolănarii », mari şi mici. Astăzi USL, noul USL adică, pare a fi compus din PSD + Antena 3 + RMGC (Roşia Montană Gold Corporation) + Chevron şi gazele de şist, dosarele penale şi condamnările lui Dan Voiculescu. În noul USL, PNL nu e decât un fel de fată în casă bună la toate sau un fel de fostă soţie de care nu ştii cum să scapi.
În schimb, PDL (cu Blaga şi Predoiu) pare pentru moment că şi-a luat viaţa în mâini, sforăreşte pe cont propriu şi se distanţează, se delimitează de Udrea şi Băsescu (vechiul PDL, atât de detestat). Nici Băsescu nu doarme. Pare a fi în continuare « stăpânul dosarelor » şi al calendarului arestărilor care stau să vină. Şi lista anexă a pactului de coabitare pare a fi bine garnisită. Până la Crăciun, dar mai ales până în primăvară se poate lăsa o mare linişte pe scena politică băştinaşă. Un fel de peisaj după bătălie…
În timp ce clasa politică se duce încolonată spre locul ei meritat, însoţită de râsul sardonic al Conducătorului, criza economică naţională îşi vede şi ea de treabă. Şi va fi ajutată de instabilitatea politică accentuată din SUA, din Germania (care nu are încă guvern), din Italia (care e în stradă), din Franţa (François Hollande bate toate recordurile de impopularitate, iar extrema dreaptă apare în sondaje ca primul partid al ţării) şi poate chiar din Rusia, unde Vladimir Putin pare şi el să piardă teren.
Deocamdată, românii ascultă pe toate televiziunile concertul la trompetă (Victor Ponta) şi trombon (Traian Băsescu) şi se întreabă nedumeriţi ce au făcut cu votul pe care l-au avut. Pentru că noul USL nu seamănă mai deloc cu ce au votat ei în decembrie 2012.

Lasati un comentariu

Comentariu