Antena 3 face istorie

joi 24 iul. 2014

Petru Romoşan

Antena 3, mai mult decât Antena 1 sau celelalte Antene mai puţin cunoscute, începe să facă parte din istoria recentă şi zbuciumată a ţării noastre. Cu marile ei plusuri şi cu multreproşatele ei minusuri. Când vorbim de plusuri şi minusuri, ca pe vremea cealaltă, pare că vorbim chiar de România. Dar subiectul România e, totuşi, ceva mai complex.
„Pastorul” Mihai Gâdea, directorul Antenei 3, cel cu toată familia emigrată, plecată nu ştim încă unde şi cum, şi-a onorat vocaţia. Maestrul său, scriitorul şi gânditorul Octavian Paler, un personaj major al ultimilor 50 de ani, poate fi mulţumit acolo unde este. Tânărul său emul, născut tot în Lisa, în Făgăraş, nu l-a făcut de râs. Ba mai mult. De câteva luni, după prăbuşirea organizaţiei PDL (care-şi spune mai nou „populară” şi se împăunează cu atribute creştine !), după „explodarea” afacerii Nana, dar mai ales după serialul halucinant Bercea-Băsescu, cu supervedeta Izaura Anghel (o Bercea Mondial şi ea), Antena 3 a început să facă istorie. Acolo unde instituţiile statului – parchetele (ordinare sau speciale), judecătorii, serviciile secrete, Ministerul Justiţiei însuşi – au cedat, au băgat capul în nispi ca struţul din varii motive, Antena 3, condusă de Mihai Gâdea, a avut curaj, „a forţat nota” şi, iată, fratele preşedintelui-jucător (dictator ?) e azi în puşcărie.
Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Adina Anghelescu, Răzvan Savaliuc, Adrian Ursu, Mircea Badea, Radu Tudor, Dana Grecu, Bianca Nae, Ionuţ Cristache, încurcaţi din când în când de Bogdan Chiriac şi de alţi jucători la mai multe capete, dar completaţi de o puternică echipă de jurnalişti, tânără, solidară, luptătoare, cu intuiţia rolului major care le-a fost destinat pentru România în vreme de primejdie şi de cumpănă, şi-a făcut cu brio datoria şi, sperăm pentru ei, au şi câştigat pe merit. Pentru că un public de câteva milioane i-a urmat, iar acest public de milioane de români nu poate să se înşele.
Lungul interviu cu procurorul Eugen Iacobescu de aseară a fost o lovitură fără egal a echipei de la Antena 3. Complexitatea şi consistenţa declaraţiilor domnului Eugen Iacobescu, scos forţat la pensie de sistemul banditesc, pot schimba, în lunile următoare, România. Contribuţia formidabilă a procurorului Iacobescu merită o analiză separată. Aşa cum o ştiu foarte bine „factorii răspunzători”, dosarele închise abuziv pot fi încă redeschise atâta timp cât nu a intervenit prescripţia.
După contribuţiile curajoase, cu totul ieşite din comun, ale procurorilor ejectaţi de sistemul corupt Ciprian Nastasiu şi Valer Marian, procurorul Eugen Iacobescu este al treilea „autor” care întregeşte noua specie „literară” din vreme de corupţie – „literatura procurorilor”. Ciprian Nastasiu, Valer Marian, Eugen Iacobescu pot fi Grigore Ureche, Miron Costin şi Ion Neculce ai timpului nostru de tristă faimă.
Lasati un comentariu

Comentariu