Un borcan pentru leneşi

marți 6 iul. 2010

O doamnă tare obosită mi s-a plîns că se împarte între slujbă, casă şi nepoţi, iar copiii n-au milă şi-i tot aduc fructe, să le facă – tot ea ! – gemuri şi dulceţuri. Cum doamna părea la capătul nervilor, i-am zis că-i poate învăţa minte pe copii pregătindu-le « dulceaţa holteiului » (confiture de vieux garçon). Deşi destul de franţuzită, nu ştia despre ce-i vorba, cum nu ştia nici vecina ei, gospodină absolută.
Iată ideea salvatoare a zeci de generaţii de burgunzi care au mult de lucru la vie din primăvară pînă-n toamnă (atenţie, o idee doar pentru adulţi !) :

Dulceaţă pentru holtei

Într-un borcan mare, care se poate închide bine, se pun fructe văratice în straturi, pe măsură ce se coc : căpşuni, coacăze, zmeură, piersici, caise. La fiecare strat se adaugă greutatea lui în zahăr şi se acoperă cu alcool.
Asta e ! Un desert colorat şi parfumat, care aduce soare-n casă. Şi ţine pînă-n primăvara următoare.

Lasati un comentariu

Comentariu