|
Postat de Adina Kenereş in Lectura
marți 18 ian. 2011
Am şi eu, ca toată lumea, 20-30 de „momente“ din copilărie, impresii de neşters cu toate că nimic din acele întîmplări nu anunţa vreo valoare memorabilă. Printre ele, cel cu lintea. Bunica dinspre partea mamei strîmbă din nas la nişte boabe de fasole tare mărunte. Le prefiră printre degete într-o pungă transparentă şi zice : « Pfăi, parcă-i linte ! » « Ce e linte ? » zic. « Mîncare de război. Să n-o văd ! » Vreo 25 de ani nici n-am ştiut cum arată lintea asta belicoasă. Cînd m-am trezit cu ea în farfurie, nici n-am vrut să ridic furculiţa. Amicii care o comandaseră la bistrou – să ne încălzim într-o amiază umedă, la un tîrg de vechituri de pe malul Senei – au rîs zdravăn auzind povestea. « Ca să vezi, la noi e legumă naţională, la alţii mîncare de sărăcie şi chin ! » Biata linte nu e singura în situaţia asta. Tot « naţionale » sînt în Franţa guliile şi felurile pline de praz, ridichile de lună, anghinarea, dovleceii ţepeni, dovleacul în 1 000 de feluri, supele de ceapă, garniturile de morcovi, tartele cu pere, conservele cu cepe-miniatură, ciuperci diverse, bame şi năut din nordul Africii etc.
De la o vreme, sătulă de fasolea uscată pe care o tot nimeresc în Bucureşti din lotul de cretacic, m-am întors spre lintea salvatoare. Mult mai amabilă şi la fel de bogată în nutrienţi ca alte oleaginoase, dacă nu şi mai şi, are bunăvoinţa de a se înmuia într-un sfert de ceas. Fierbe repede, cu o ceapă întreagă şi, eventual un morcov. Înghite un pic de ulei, sare, piper şi aromatele (cimbru, măghiran, rozmarin… ) care ne plac. Dacă vrem s-o facem mai gustoasă, o lăsăm să dea cîteva clocote finale cu bucăţele de cîrnaţi gata prăjiţi sau de costiţă afumată. Ca orice boabă care se respectă, creşte şi lintea de vreo patru ori, doar că îmbuibarea are loc într-o jumătate de ceas cel mult, în loc de lungile ore pe care şi le cere fasolea pietroasă.
Unii o vîră doar fiartă într-un mixer şi dreg piureul delicios pe loc, după gust. Alţii – în Auvergne şi în Limousin, adică în centrul Franţei – pun la cuptor o cratiţă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, în care au aşezat straturi-straturi de linte fiartă cu mirodenii şi resturi de carne tăiate mărunt, deja gătite, sau carne tocată în amestec, ca pentru varza noastră à la Cluj. Stropesc pe deasupra puţin bulion diluat, plasează ici-acolo şi puţin unt, presară pesmet. O asemenea porţie ţine de foame cîteva ceasuri şi dacă trebuie să ieşi la dat zăpadă ! Am mîncat cu delicii aşa ceva şi… am adormit.
După mulţi ani, vreo 40, am ajuns să mă întreb dacă popota de război avea înţelepciunea să umple burţile cu lintea foarte hrănitoare sau populaţia de prin satele noastre, învăţată cu iluzia de belşug a făsuiului, sfida modestia lintei, care se găsea mai uşor şi părea neserioasă fiindcă se gătea prea iute. Dar, mai ştii ?, poate că între război şi linte numai bunică-mea făcuse o legătură aiuristică, iar « icoana » clipei mi s-a lipit numai mie trainic pe scoarţă.
Lasati un comentariu
|
Sunt postate doar comentariile de substanta si la obiect, trimise de persoane cu identitate declarata. Asumati-va opiniile - nu va exprimati despre textele unor persoane reale sub etichete fictive. Nu sunt postate jigniri, trivialitati, injurii, materiale publicitare.
Rosa canina, mai 2019
©Gabriela Cernusca
©Adina Kenereş
Ciobani din Măguri, 1938
Înainte de primăvara 2018
©Bogdan Constantinescu
În soarele deşertului Sonora, în Arizona, cactuşi gigantici (saguaro), opuntia şi verii lor
©Kiki Skagen Munshi
Regina-nopţii din cartier
©Gabriela Cernuşcă
Mierla, 23 martie 2017, fotografie de Denisa Toma
Din grădina Mirunei – vara 2016
Veniţi să luaţi lumină !
Fotografie de Andrei Pandele, 1 mai 2016
Pallady târziu – fotografie din colecţie privată
Trei imagini din cea mai recentă expoziţie a Dalyei Luttwak la Greater Reston Arts Center, « Încolţirea aurului », septembrie 2014
Rădăcini autentice din atelierul artistei – în fundal, lucrarea Cannabis sativa
Vedere din expoziţia « Încolţirea aurului »
Cannabis sativa (detaliu)
Ştefan Luchian, spre sfârşitul vieţii – fotografie rară, 22,5 cm x 17 cm
Picturi de Constantin Pacea
expuse la Muzeul Ţăranului Român (din 9 aprilie până la 18 mai 2014)
Altă lucrare a Dalyei Luttwak
Poison Ivy, 2014 Oţel, circa 8 metri
Kreeger Museum, Washington DC
Casa în care s-a născut Octavian Goga la Răşinari
Alte două lucrări ale Dalyei Luttwak
Hidden, 2009
When Nature Takes Over, 2011
Două lucrări ale Dalyei Luttwak
Rhizophora Mangle (Mangrove), 2010
Flora, Growing Inspirations, 2009
Restaurant în Grădina Botanică Foto arhitect Alexandre Petit
Alexandru Bogdan Piteşti, Din Ohritu
O şezătoare în satul Vălsăneşti Argeş Colecţia Bogdan Vasile, Anticariat Unu
Fotografia Cristinei Nichituş Roncea
Paşte 2013
Mînuind biciul de apă© Andrei Pandele
Albeşti, 23 aprilie 1896, colecţie particulară
Fotografii ale Cristinei Nichituş Roncea
Binecuvântare în Făgăraş
Barză în Apuseni
Valah la începuturile secolului XX
O schiţă şi trei pasteluri de Eugen Mihăescu
Pont-Neuf (esquisse)
Les Vignobles à Bagnols
Le Château de Bagnols
Paysage à Bagnols
Una dintre ultimele lucrări ale lui Carmen Nistorescu : « eu » Vlad Predescu
Vara speranţei noastre
Raţă cu lalele
Melc în ianuarie
Şi deodată, un balon !
Altă lucrare a Eugeniei Ilieş
Alte fotografii de Radu-Petru IliescuApus la CăldăruşaniCanal la apus în Strasbourg
Altă fotografie a lui Lucian MunteanÎntr-o zi toridă de vară, tinerii păstori se scaldă alături de bivoli în rîul Hăşdate, în amonte de Cheile Turzii. Iulie 2005
Fotografii de Radu-Petru Iliescu Apus la OxfordApus cu felinare în StrasbourgVedere din Strasbourg noapteaCatedrală din StrasbourgVedere din parc, noaptea. Bloc părăsit pe George Enescu
Alte fotografii ale lui Lucian MunteanOdihnăŢăranii din Apuseni încă îşi lucrează pămîntul în mod tradiţional. Cîmp cu maciDobrogea – culoarea primăveriiFotografie făcută în Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca în 1997
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Cui nu-i plac fotografiile lui Lucian Muntean ?« Amintiri dintr-o altă primăvară » Cluj-Napoca, 2004 Reflexie în fereastră, Biserica Sf. Mihail, Cluj-Napoca, România, 2002Fereastra este acel loc special, care desparte intimitatea de infinit. « Blondele » : Florina, pisica şi iapa Doina – trei blonde, la Rogojel, un sat izolat de munte, din Apuseni
Alte lucrări ale Eugeniei Ilieş Pictura Eugeniei Ilieş
Cu talent şi umor, tînăra graficiană din Tîrgu Mureş a ilustrat deja o seamă de cărţi şi reviste pentru copii. Puţini ştiu însă cît de vie e pictura ei.
Ce mai pictează Cristi Gaşpar ?
Pictura lui Carmen Nistorescu
Pentru că, înainte de a face ilustraţie, a făcut – şi face tot timpul – pictură.
Inimă albastră, tehnică mixtă pe pînză (seria nouă)
Miere, tehnică mixtă pe pînză (seria mai veche)
script type="text/javascript">var gaJsHost =(("https:"==document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
|