Victor Ponta pentru noi este Ungureanu doi

luni 28 ian. 2013

Petru Romoşan

Numirea de două ori a lui Victor Viorel Ponta în postul de prim-ministru de către Traian Băsescu ar fi trebuit să surprindă. Cu atît mai mult cu cît a doua oară Ponta era şi doctor plagiator (« dottore »). Bucuria useliştilor (ce barbarism !) a fost atît de mare, că nimeni nu s-a prea mirat. A venit o echipă, cel puţin pe partea pesedistă (alt barbarism !), foarte tînără, cu toţii studenţi, ucenici sau doar admiratori ai lui Adrian Năstase : Victor Ponta, Titus Corlăţean, Dan Şova, Nicolae Bănicioiu, Orlando Teodorovici, Remus Pricopie, Liviu Voinea, plus Gabriel Oprea şi Rovana Plumb, foşti şi probabil actuali apropiaţi ai lui Adrian Năstase. Avansez aici ipoteza, pur intelectuală desigur, că unii dintre tinerii miniştri PSD au fost impuşi de Adrian Năstase direct din puşcărie. Mă gîndesc în primul rînd la tînărul Corlăţean, instalat cu un Black & Decker în locul liberalului Andrei Marga, trecut fiind acesta într-un loc dintre cele mai ingrate, acela de înlocuitor al şefului de bandă culturală (propagandă) H.R. Patapievici. Bietul Andrei Marga pătimeşte zilnic în toate gazetele băseşti. Tismăneanul băsesc scrie o epopee in progress despre Marga şi ICR sub titlul discret « unde e banii mei care i-am avut ? ». Titus Corlăţean merita, fără îndoială, un asemenea efort. Nu e el o copie dusă pînă la deplinul ridicol al fostului ministru de Externe Adrian Năstase ? Mimică, gesturi, limbă de lemn, îngîmfare controlată şi tot tacîmul. « Democraţia originală » a lui Ion Iliescu e implementată de Traian Băsescu : Adrian Năstase e privat de dreptul de a fi ales, dar poate scrie editoriale politice pentru ziare de mare tiraj din puşcărie, iar gîndirea sa de puşcărie e citată frecvent de televiziuni cu veneraţie. Habar n-avea săracul Iuliu Maniu de-o aşa democraţie !
Toate aceste maşinaţiuni nu aveau cum să-i scape Supremului Băsescu, cu întreg aparatul corespunzător în ordine de bătaie. De ce l-a numit şi a doua oară, după lunga vară a suspendării, marea cacealma aplicată românilor, pe plagiatorul descoperit de serviciile sale, Victor Ponta ? Avansez aici o a doua ipoteză, tot intelectuală, desigur : Victor Ponta pentru noi este Ungureanu doi. Sau Boc 5, 6… am pierdut şirul. Şi nu e un « ungurean » de-al lui Băsescu numai pentru că e înamorat de UDMR. Altele sînt elementele definitorii, decisive, care încep să iasă la iveală unul cîte unul. Iată-le : Roşia Montană (junele Dan Şova se va ocupa !), gazele de şist, CFR Marfă, producători şi distribuitori de energie, minunatul FMI etc. Urmează şi Cuprumin-ul ? Şi care sînt, de fapt, « unguentele » lui Ponta ? Nu e mai bun Victor Ponta decît Mihai Răzvan Ungureanu ? Cum de nu ! Îndeplineşte aceleaşi deziderate băseşti, tovarăşi, dar are şi majoritatea USL, plus o Antena 3 care îl mîrîie dar nu-l prea latră. Are ceva geniu Marinarul naţional ? Are ! Desigur, partidul presupus istoric PNL joacă într-o piesă care nu-i prea aparţine, dar cine ştie, poate-poate, Crin Antonescu va fi preşedinte peste doi ani (şi La Mulţi Ani !), iar între timp poate face oricîte emisiuni TV doreşte, poate ţine discursuri, se poate umfla în pene « mîhnit » la Andrei Chiliman şi Călin Popescu Tăriceanu. Adică îşi poate continua liniştit opera celui mai mare vorbitor care nu spune, de fapt, niciodată nimic. Spre fericirea consumatorului român, care, se ştie, e cel mai mare consumator de vorbe goale din lume. Băieţii ăştia din USL au o capacitate de prognoză ceva de speriat. Ştiu şi pe cine o să-l voteze poporul peste doi ani !
« Tratatul » de coabitare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta e o afacere ceva mai complexă decît o pot analiza chiar şi Mihai Gîdea şi Antena 3. Apropo : de ce ar trebui să fie arestat cu maximă celeritate Dan Voiculescu ? Nu e evident ? Să nu mai încurce o atît de frumoasă prietenie cum e aceea dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta. Pentru că, spre deosebire de Crin Antonescu, Dan Voiculescu e mai pragmatic, mai cu picioarele pe pămînt adică. Deocamdată, singurul ministru care-l încurcă serios pe Traian Băsescu este doamna Mona Pivniceru, cu iminentele numiri ale procurorilor de la marile Parchete. Titularizarea doamnei Pivniceru la ministerul Justiţiei este, de altfel, în opinia mea, şi singura contribuţie pozitivă certă a domnului Crin Antonescu, după kilometri de pălăvrăgeala « democratică ».
Căci în contul lui Crin Antonescu se va trece pentru totdeauna şi marea cacealma a celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu. Antonescu, înzestrat cu toate puterile, s-a dovedit a fi un neputincios. Trecerea lui pe la Cotroceni poate fi comparată cu prestaţia unui miliţian care veghează la respectarea circulaţiei. De ce a fost referendumul o cacealma ? La fel cum cacealma a fost şi prima suspendare. Băsescu trebuia reîncărcat (« reloaded ») şi, cum românii nu au ţinere de minte nici de la mînă pîn’ la gură, s-a folosit stupid aceeaşi metodă ca în 2008, şi de către aceiaşi manipulatori, cam cu aceiaşi papagali în rolurile principale. Iar Băsescu e complet reîncărcat. Deci se poate ocupa de Roşia Montană, de gazele de şist, de CFR Marfă, de producători şi distribuitori de energie, de minunatul FMI, de Cuprumin etc. Cu mîna tinerilor politicieni necopţi, preluaţi in corpore de la Adrian Năstase, fostul său vecin în vilă, pe care l-a trimis, ca pe un Andronache Tuzluc, la ocna de sare. Şi totuşi, progresăm. Azi avem mult mai mulţi Dinu Păturici în guvern decît pe vremea ciocoilor vechi şi noi a lui Nicolae Filimon.

Lasati un comentariu

Comentariu