Consultantul în strategie militară
Edward N. Luttwak va primi titlul
de Doctor Honoris Causa al Universității din București

marți 11 nov. 2014

Marți, 11 noiembrie 2014, Universitatea din București va conferi distincția de Doctor Honoris Causa domnului Edward N. Luttwak, cercetător reputat, autor al unor lucrări majore în domeniul relaţiilor internaţionale şi al studiilor strategice.
Ceremonia va avea loc în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), la ora 12:30.
Edward N. Luttwak s-a născut pe 4 noiembrie 1942 la Arad. În 1947 a emigrat împreună cu familia sa în Italia, fiind înscris la școală în Palermo, iar mai apoi în Milano. De la 11 ani a studiat în Marea Britanie la Carmel College, Wallingford. În 1961 s-a înscris la London School of Economics din cadrul Universităţii din Londra, absolvind cursurile în Ştiinţe Economice cu Upper Second Honors. După încheierea acestora, Edward Lutwak s-a dedicat carierei academice, fiind asistent, iar mai apoi lector la Universitatea din Bath. După o perioadă de 5 ani petrecută ca voluntar de război în Israel, în timpul Războiului Rece, devine doctorand la Johns Hopkins University în Statele Unite, obținându-și diploma în 1975. Imediat după încheierea doctoratului își reia activitatea academică, predând cursuri și susținând conferințe la prestigioase instituții de învățământ din Statele Unite: Johns Hopkins University, în Baltimore; Johns Hopkins University School of Advanced International Studies, în Washington D.C.; Georgetown University, Washington D.C.; University of California, Berkeley; Yale University; Grinnell College; Dickinson College.
Edward N. Luttwak a deținut, de asemenea, funcții importante în afara mediului academic. A fost Consultant al Ministrului Apărării al SUA, a fost asociat al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington D.C. sau al Institutului de Politică Monetară și Fiscală de pe lângă Ministerul Finanţelor din Japonia. Profesorul Luttwak a fost Consultant şi pentru U.S. National Security Council, the White House Chief of Staff, the U.S. State Department, the U.S. Department of Defense, precum şi Consultant al Guvernelor din Italia, Japonia, Kazakhstan, Peru şi Spania.
Pasionat de strategie şi de studiul conflictelor, Edward N. Luttwak a avut contribuții importante în aria studiilor strategice. Opera sa, care numără volume precum Strategy: The Logic of War and Peace, The Grand Strategy of the Byzantine Empire sau On the Meaning of Victory: Essays on Strategy (volum care conține și un capitol dedicat episodului cuceririi provinciei Dacia de către romani), este tradusă în numeroase limbi și citită în academiile militare din întreaga lume.
Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Edward N. Luttwak, Universitatea din București omagiază o personalitate cu un rol capital în istoria gândirii politice şi a teoriei strategice.

Text preluat de pe site-ul http://media.unibuc.ro/

Lasati un comentariu

Comentariu