Război public cu mize private

luni 22 feb. 2016

Petru Romoşan

Miza enormului scandal care zguduie azi România ar trebui să fie cunoscută de toată lumea : închiderea postului de ştiri Antena 3. Simplu ca bună ziua. Numai că „organele” noastre, subtile şi competente cum le ştim din ultimii vreo 70 de ani, nu-şi nimeresc nicicum ţinta. Şi Antena 3 continuă să emită – mai eroică, mai credibilă şi mai victimizată ca niciodată. Rateurile „organelor” bat toate recordurile.
Dar de ce să fie închisă Antena 3 ? Asta dincolo de atentatul evident la libertatea presei şi de pierderea multor locuri de muncă. Pentru că se apropie din nou blestematele de alegeri. Şi, în ultimele vreo două-trei runde, Antenele lui Dan Voiculescu (sau ale fiicelor lui) s-au transformat brusc în partid politic, ba „purist” (de la PUR), ba „conservator” (de la Partidul Conservator, dar fără nici o legătură cu Titu Maiorescu sau P.P. Carp, adică o impostură) şi au trimis în Parlamentul României mai mulţi gorobeţi „democratici” în scaune de senatori sau deputaţi. În dispreţul total al alegerilor libere şi democratice. Sau al egalităţii în faţa legii, de exemplu (abuz de poziţie dominantă).
Dan Voiculescu, cu banii de la Crescent şi Dunărea, şi-a construit şi un imperiu de presă pe lângă cel de afaceri şi cu de la sine putere trimite în Parlament oameni care să-i apere interesele economice. În asociere constantă cu PSD, care se foloseşte masiv de Antene, mai ales de Antena 3, pentru a-şi face campanie electorală patru ani neîntrerupt. E corect ? Nu, nu e corect. Desigur, din când în când, pentru interese şi din obligaţii sau strategii de moment, anteniştii pot fi şi liberali, antonescieni (de la Crin) sau iohannişti. Între timp, the Godfather Dan Voiculescu şi-ar mai fi construit în interiorul trustului şi un serviciu de informaţii, condus de „preşedintele” unei organizaţii-fantomă, domnul Mugur Ciuvică. O fi adevărat ? N-o fi adevărat ? În asemenea chestiuni de „servicii secrete” e greu de răspuns. Că doar de aceea sunt secrete !
Condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de puşcărie, cu confiscarea unei importante părţi din avere, s-ar fi făcut printr-un proces foarte discutabil, controversat. Ca şi în cazul procesului fostului prim-ministru Adrian Năstase. Amândoi ar fi fost pedepsiţi pentru alte fapte decât cele despre care a fost vorba în procesele propriu-zise. Toţi cunoscătorii şi oamenii informaţi sunt convinşi de asta. O fi aşa ? N-o fi aşa ? Şi dacă este într-adevăr aşa, cine hotărăşte să se facă asemenea procese măsluite ? Care instanţă şi după care Constituţie ? Ambele procese, al lui Năsatse şi al lui Voiculescu, s-au desfăşurat sub preşedinţia lui Traian Băsescu. Toată lumea informată arată cu degetul spre acesta. Şi dacă e adevărat, pe ce bază legală a luat Traian Băsescu asemenea decizii ?
Între timp, Antena 3, mai ales datorită informaţiilor culese de Mugur Ciuvică şi Grupul său de investigaţii politice, a reuşit să-l înfunde pe fratele lui Traian Băsescu, Mircea Băsescu, condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare. Carierele sau imaginea publică a unor importante figuri din camarila lui Traian Băsescu au fost făcute ţăndări în primul rând datorită investigaţiilor Antenei 3. Pot fi enumeraţi în grabă Elena Udrea, Gheorghe Ştefan, Dorin Cocoş, Adriean Videanu, Roberta Anastase, Ioan Oltean, Elena Băsescu, Crinuţa Dumitrean, Marcel Hoară, Alina Bica, asfaltatori, diverşi oameni de afaceri de partid, dar mai sunt şi mulţi alţii.
Războiul e în curs. Mai mult, Traian Băsescu se pregăteşte, cu micul său partid, o ridicolă oaste de strânsură, să participe la alegeri. Cu gurile de foc ale Antenelor îndreptate împotriva sa, are el vreo şansă să-şi facă aleşi primari, consilieri, şi să trimită în Parlament senatori şi deputaţi ? Greu de crezut. Cu atât mai mult cu cât fostul preşedinte Băsescu, la mai bine de un an de la alegerea lui Klaus Iohannis şi la câteva luni de la ieşirea din joc a lui Victor Ponta, e încă ţinta principală a Antenelor, mai ales a Antenei 3.
Desigur, prea puţini vorbesc pe şleau despre asemenea „chestiuni” şi „aspecte”. În schimb, se analizează pe larg şi profund confiscările, executările, evacuările, legile, principiile, ce dracu’ ! Cu toate cifrele macroeconomice strălucite, multe mari companii româneşti gâfâie în insolvenţă sau intră în faliment, micile şi mediile întreprinderi gem şi se închid în ritm alert. Majoritatea românilor – care nu sunt nici „antenişti”, nici „băsişti”, nici „organe” – aşteaptă disperaţi să iasă urzicile, măcrişul şi ştevia, şi nu mai au nici o preocupare pentru nici un fel de alegeri. Prea s-au fript de fiecare dată deşi au încercat cu tot spectrul. Nu mai cred nici in Iehova şi nici în Antene (şi cu atât mai puţin în Traian Băsescu).

Lasati un comentariu

Comentariu