« Doamnă, nici eu nu mai sînt român ! »

vineri 26 mart. 2010

Scena de mai jos se petrece undeva în nord-vestul Parisului, în partea burgheză, opulentă chiar, a megalopolisului de peste 10 milioane de suflete care se întinde, cu ale sale banlieues (« suburbii »), pînă departe în regiunea Île-de-France.
O franţuzoaică fermecătoare, de origine evreiască, născută pe lîngă Bacău, mi-a mărturisit, pe cînd stam la masă – deci într-o atmosferă destinsă şi foarte amicală –, dilema ei existenţială. Plecată la trei ani din România lui Antonescu, a guvernului legionar şi a persecuţiilor, nu a încetat totuşi să-şi afirme, în familie şi în lume, identitatea românească, de care era şi foarte mîndră. Asta pînă de curînd. De cîţiva ani a început să aibă îndoieli din ce în ce mai serioase. Ori de cîte ori spunea că e româncă (ea, care a învăţat singură româneşte în Franţa…), oamenii îşi duceau automat mîna la portofel. O identificau imediat cu cerşetorii şi cu hoţii români din metrou şi alte locuri publice aglomerate. Mai grav, cîteva dintre prietenele ei, cam de aceeaşi vîrstă, şi-au pierdut soţii şi liniştea după o viaţă trăită împreună. Motivul ? O avalanşă de româncuţe – sute, mii, zeci de mii… – s-a abătut asupra Parisului, a Franţei, a îmbătrînitului Occident.

Tinere, proaspete şi foarte eficiente. « Uite », zice, « cazul lui Dupont. Sîntem prieteni cu ei de vreo treizeci de ani. După ce au ieşit la pensie, s-au despărţit din cauza unei românce, altfel destul de simpluţă. Dupont i-a pus fetei din România şi profesor de… engleză ! Că ea nu vorbeşte franţuzeşte. Să mai facă şi ceva conversaţie. » Soţul doamnei intervine : « Ce tîmpit ! De ce nu s-o fi apucat el să înveţe româneşte ?! Măcar se-alegea cu ceva ! »
Şarmanta franţuzoaică născută pe la noi şi plecată la trei ani, în condiţiile dramatice ale războiului, mă întreabă cu toată gravitatea : « Cum să mă prezint ? Nu mai pot să-i spun nimănui că sînt româncă ! » Acum cîţiva ani, întrebarea mi s-ar fi părut tare comică. Azi, îmi sună pertinent. Îi răspund : « Doamnă, nici eu nu mai spun că sînt român ! Dar am găsit o soluţie. » « Care ? » se repede ea, foarte curioasă. « Doamnă, eu spun că sînt… transilvănean ! » « Dracula ?! » « Da, Dracula, dar eu încă nu l-am văzut la faţă. » « Bine, dar eu nu sînt… transilvăneancă ! » « Spuneţi şi dumneavoastră că sînteţi… moldoveancă ! » « A, ce idee bună ! Să ştiţi că aşa o să spun. »
Ca un făcut, a doua zi, după ce am încasat dinspre Bucureşti potopul de ştiri despre Cătălin Voicu, tipicul senator naţional, un român din Paris foarte bine informat mi-a dat o veste care m-a lăsat cu gura căscată. Rău-famata Place Pigalle, cu nu mai puţin celebrele ei stabilimente, a fost ocupată din plin de românce şi de moldovence (cele din Republica Moldova). Cum ar veni, româncele şi moldovencele au reuşit deja reunificarea acolo, în inima hot (« fierbinte ») a Parisului. Şi mi-am zis : « Ce păcat, avusesem o soluţie atît de elegantă pentru băcăoanca noastră ! Oare ce-o să creadă cînd o să audă şi ea povestea cu Place Pigalle ? »

Un comentariu »

Denisa Toma:

Trist text, dureros de adevarat, din pacate.
Cred ca, in acest „moment istoric”, e mult mai bine sa ne zicem ardeleni, banateni, bihoreni, munteni, olteni. Prin asta nu vom fi mai putin romani, dar macar nu sintem acei „romani” care „au votat, au hotarit, au spus nu” si, mai ales, au legitimat aceasta ingrozitoare dar, sper, iute trecatoare multime (sa nu-i zic, totusi, clica)ce hotataste pentru noi ce e bine si ce e rau.
Sa te chemi roman si sa fii considerat din aceeasi plamada cu tinara care ne reprezinta in Parlamentul European este totusi mult prea mult.

28 martie 2010 | 14:22
Lasati un comentariu

Comentariu