Idiotul Satului

luni 27 ian. 2020

Petru Romoşan

Mai nou, de ceva vreme deja, suntem guvernaţi de Idiotul Satului. La nivel de comună, de oraş, de judeţ, de guvern, de ţară. Cine e, de fapt, Idiotul Satului ? Nu ne gândim la nimeni anume, nici măcar la cine vă gândiţi dumneavoastră. Pentru că, pe lângă Idiotul Satului (Prostul Satului, Nebunul Satului), am avut şi încă mai avem şi Curva Satului. Sau Infractorul Satului. Sau Coruptul Satului (e vorba mai ales de funcţionari, mici, medii, înalţi, până la primul-ministru). Şi, în aceste condiţii dificile, vitrege chiar, cu toţii aşteptăm progresul, bunăstarea, creşterea, viitorul. Avem vreo şansă ? Evident că nici una.

Dar cum am ajuns atât de jos dacă avem şi mari intelectuali publici – Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu, Vladimir Tismăneanu, H.-R. Patapievici, Mihai Şora, Lucian Boia… –, avem mari jurnalişti, deontologi desăvârşiţi – Ion Cristoiu, C.T. Popescu, Cornel Nistorescu, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Victor Ciutacu, Denise Rifai, Cosmin Prelipceanu… –, iar mai nou avem şi „mari” ziarişti paraşutaţi cu hârzobul în politică – Rareş Bogdan, Moise Guran, după Gabriela Firea şi Dan Diaconescu (dar vor mai fi şi alţii) ?

De ce avem cu toţii acest ciudat sentiment de băltire, de împuţire a bălţii, de bătut pasul capitalist pe loc ? Ceva ne blochează, ne opreşte creşterea, evoluţia, dezvoltarea ? Să fie doar George Soros sau toată societatea se învârteşte în jurul cozii şi, de fapt, suntem nişte conservatori intratabili ? Conservatori ai comunismului multilateral eşuat, desigur. Suntem deja, într-adevăr, un stat eşuat (failed state) ?

De ce Mugur Isărescu nu poate fi înlocuit de nimeni de 30 de ani ? În România s-au născut atâta amar de ani doar idioţi economici, financiari ? De ce nu am rezolvat absolut nimic, în 30 de ani, cu Basarabia şi cu tezaurul de la Moscova ? De ce am recunoscut cu atâta uşurinţă că suntem total incapabili să ne autoguvernăm şi că avem o nevoie mortală numai de NATO şi de UE (şi nu de noi înşine !) ca să nu ne mănânce baubau ? Pentru că suntem guvernaţi de idioţi intratabili ? Cel mai probabil. De ce vrem ca disperaţii să integrăm Zona Euro, când toată lumea a aflat că moneda euro e moartea pasiunii şi a tuturor economiilor, inclusiv cele mai dezvoltate din Vestul Europei, ca Franţa, Italia sau Spania ?

Singura şansă, singura soluţie (toţi imbecilii cer imperativ soluţii !) e să ne luăm soarta în mâini. Să renunţăm la integrarea în Zona Euro şi să anunţăm clar că nu ne interesează Spaţiul Schengen. Două escrocherii monumentale ale noului colonialism. Şi să aşteptăm să vedem cum şi alţii, după Regatul Unit, părăsesc UE. Criza majoră din Franţa se datorează, după cei mai serioşi intelectuali şi experţi economici, monedei euro şi imperiului arbitrar, dictat, Uniunea Europeană. Francezii nu-şi vor putea rezolva multiplele crize dacă rămân în UE şi, mai ales, dacă nu abandonează moneda euro. Vom vedea încotro se îndreaptă această mare naţiune după şocul Brexit mai ales. Nici Italia, o extraordinară civilizaţie, nu se simte mai bine decât Franţa. Populiştii şi naţionaliştii pot oricând reveni la putere. Ce hotărâri vor lua ? Să fie oare sfârşitul trădătorilor (Luigi Di Maio a demisionat) ?

România stă la marginea Europei şi, neputincioasă, îi observă pe toţi. Cu complexe străvechi şi fără oameni de stat la manete. Condusă de idioţi şi de corupţi. Pentru că bărbaţii şi femeile de ispravă stau deoparte, nu se bagă în faţă. Pentru că nu sunt nici trădători, nici hoţi, nici idioţi sinucigaşi.

Lasati un comentariu

Comentariu