CRONICĂ TV

joi 15 apr. 2010

Papagalul de televizor

În ţărişoară, revoluţia e în plină desfăşurare. Nu, nu e cea la care vă gîndiţi. E o revoluţie cu nebuni paşnici. A ajuns, în fine, la maturitate specia băştinaşă a papagalului de televizor. Şi e deja destul de răspîndită. Vremuri de criză, monşer : scade pîinea, creşte circul. Fabricaţi cu infinite precauţii, papagalii de televizor încep, în sfîrşit, să dea roade, produc. Adunaţi cîte doi-trei într-o colivie cu sticlă, cîrîie despre orice : starea vremii, alimentaţia nesănătoasă, pensii şi salarii lipsă, relaţii internaţionale foarte interne, eficienţă şi mai ales ineficienţă economică, tuse măgărească. Alţi papagali izolaţi între patru pereţi reacţionează în gînd seară de seară, dau din mîini, se luptă cu Băsescu – balaurul local –, rezolvă problemele Europei, dar ce zic eu ale Europei, rezolvă chestiuni globale şi pe urmă se duc, calmaţi, să se culce. Mîine e o nouă emisiune. Desigur, atît papagalii din cutie, cît şi cei din blocuri au început să bage de seamă că televiziunile lor sînt cu circuit închis. Cîţiva, puţini, reuşesc în chip miraculos să scape din spital.
Colac peste pupăză, sau peste papagal, fotbalul patriotic, garanţie a păcii sociale, a decăzut groaznic – s-au tăiat deci drastic şi discuţiile profunde despre sportul-rege. Mai rău, cam aceiaşi papagali se stropşesc cam la aceiaşi stăpîni. Împotriva tuturor aşteptărilor, cei mai siguri, cei mai disciplinaţi papagali nu au evoluat spre stadiul scontat de maimuţă. Şi cînd te gîndeşti că fiecărui alegător i se promisese cutia lui personală cu maimuţe, pe lîngă pungi de plastic, lopeţi, găleţi, ulei şi zahăr…
Despre Traian Băsescu s-a spus cam tot ce se putea spune – subiectul e, din nefericire, epuizat. Iată de ce m-am hotărît să-i comentez pe inoxidabilii comentatori TV şi de blog (tot un fel de TV – în presa scrisă n-a mai rămas decît Grigore Cartianu, soldat neînfricat cu pixul, care, iată, a fost decretat ieri şi editor. Hello, colega, şi succes pe ramură !). Căci tot ce ne-a mai rămas este discuţia despre ceea ce nu există. Hai să discutăm imagine deci !

Lasati un comentariu

Comentariu